DÄRFÖR ÄR MOTORIK VIKTIG FÖR BARN MED UTMANINGAR


När barn med utmaningar samlar in och bearbetar information på ett annat sätt än andra barn, innebär det oftast också att det sker en annorlunda bearbetning av fysiska upplevelser.

Många barn med autism och ADHD-utmaningar är också motoriskt utmanade, vilket kan hindra deras deltagande i idrott, på lekplatsen och i fritidsaktiviteter på samma sätt som andra barn.

Ett barn med ADHD eller ASF kan ha svårt att få kroppen att lyda, vilket gör det extremt svårt att vara med i idrottslektionen, på lekplatsen eller i fritidsaktiviteten.

Nederlag efter nederlag och brist på framgångsupplevelser i dessa situationer leder oftast till bristande motivation och lust att delta i fysiska aktiviteter.

Utöver detta har många av dessa barn också svårt att hantera regler, delta i sociala sammanhang och tolerera många sinnesintryck, vilket inte gör deras utmaningar mindre än de redan är.

Ändå är glädjen över fysisk aktivitet och alla dess positiva konsekvenser viktig för alla barn. Det är därför viktigt att hitta en nivå och ett sätt att utmana motoriken oavsett vad det är.

Därför är det så oerhört viktigt att både föräldrar, pedagoger och lärare är uppmärksamma på att engagera alla barn i fysisk aktivitet - även de som drar sig undan, eftersom de kämpar med att bearbeta kroppens information på ett annat sätt än andra barn.

Det är viktigt att möta varje enskilt barns utmaningar och hjälpa till att tydliggöra regler, anpassa svårighetsgrader och göra motorisk utfoldelse till en rolig och hanterbar aktivitet.